Alles over lichtkoepels

Wanneer u een ruimte heeft die nogal donker is, dan kunnen lichtkoepels daarvoor de oplossing zijn. Zij worden niet alleen toegepast in woningen, waar het een aanwinst kan zijn, maar ook in scholen en zorginstellingen. Er zijn veel soorten lichtkoepels verkrijgbaar. Op de eerste plaats kunt u kiezen uit veel verschillende soorten maten maar ook voor wat betreft de vorm en kleur zijn er mogelijkheden genoeg. Voor wat betreft het materiaal zijn ze te verkrijgen in glas, acrylaat en polycarbonaat. In veel gevallen is het verstandig om een inbraak werende lichtkoepel aan te schaffen. Ook een zonwerende lichtkoepel kan in sommige gevallen een uitkomst zijn.

 

Polycarbonaat

 

Een lichtkoepel die van polycarbonaat is gemaakt is sterk, dat kan wel oplopen tot 300 maal sterker dan glas. Zij worden vooral op die plaatsen gebruikt waar een goede lichtinval en slagvastheid noodzakelijk is. De Polycarbonaat lichtkoepel is brandveilig en zal de UV straling tegenhouden.

 

Acrylaat

 

Deze materiaalsoort wordt in de praktijk het meest toegepast voor lichtkoepels. Zij hebben de eigenschap dat ze een grote hoeveelheid licht doorlaten en daarnaast zijn ze goed bestand tegen weersinvloeden. Er is voor ieder gebouw waar hij moet worden gebruikt wel een acrylaat lichtkoepel toepasbaar. Ze zijn verkrijgbaar in de vormen vierkant, rechthoekig, rond en zelfs bolvormig. Tegenwoordig zie je ook vaak piramide vormige lichtkoepels.

 

Glas

 

Glas lichtkoepels zie je zeer vaak. Glas heeft een hoge isolatiewaarde en geeft veel vermindering van de doordringbaarheid van geluid. Hij is door de geluidsvermindering comfortabeler in het gebruik. Door de hoge isolatiewaarde draagt hij bij aan de energiebesparing en dus ook aan het milieu. De lichtkoepels van glas voldoen aan het politiekeurmerk en dragen dus ook weer bij aan de inbraakveiligheid. Ze zijn als enkel glas leverbaar maar ook als dubbel glas tot zelfs vierwandig. Voor een inbraak werende lichtkoepel moet er een worden gebruikt die voldoet aan NEN5096 weerstandsklasse 2.

 

Zonwerende lichtkoepels

 

Een zonwerende lichtkoepel zorgt er voor dat de ruimte niet te warm wordt. Deze soort lichtkoepels laten wel minder warmte door, maar ook minder licht dan een gewone heldere lichtkoepel.