Tips bij renoveren

Is je keuken toe aan een metamorfose? Kan je badkamer wel nieuwe tegels gebruiken of moet je woonkamer eens flink onder handen genomen worden? Het is heel goed mogelijk dat je onlangs een huis hebt gekocht waar van alles aan moet gebeuren. Of dat je al jaren in hetzelfde huis woont en dat je het tijd vindt om alles eens een ander kleurtje te geven of dat je de woonkamer uit wil breiden met een aanbouw. Dit gebeurt regelmatig en logisch ook, aangezien wij mensen zelf ook van smaak veranderen. We houden ervan om dingen een keer totaal anders te doen. Deze veranderingen zijn eigenlijk de cosmetische veranderingen van een huis. Er zijn ook renovaties die je regelmatig moet uitvoeren. Het dak moet bijvoorbeeld jaarlijks nagekeken worden, de elektriciteit moet soms vernieuwd worden of je moet de cv ketel vervangen. Deze laatste renovaties zijn geen renovaties de je huis meer waarde geeft en dat zijn de zogenaamde cosmetische renovaties wel. Er zijn maar weinig mensen die het echt leuk vinden om hun huis te verbouwen of te renoveren. Schilderen gaat nog wel een keer, maar een hele aanbouw aan het huis plaatsen wordt toch een tikkeltje lastig. Daarvoor kun je het beste naar een aannemersbedrijf gaan. Maar naar welke aannemer ga je? Ga je voor de aannemer in Etten-leur omdat het bedrijf om de hoek zit? Of ga je voor een wat groter aannemersbedrijf uit Breda? Het zijn enkel voorbeelden, maar wel keuzes die je goed moet overwegen. Het is belangrijk dat je zoveel mogelijk informatie verzameld voordat je de renovatie gaat uitvoeren. Hieronder geven we je een aantal tips.

 

Hoe pak je een renovatie aan?

Veel mensen weten precies hoe de verbouwing er uiteindelijk uit moet komen te zien, maar denken niet na of het allemaal wel mogelijk en praktisch is. Volg onderstaande tips op en dan wordt renoveren een stuk makkelijker.

  • OriĆ«nteer jezelf goed. Denk na over wat je precies wilt verbouwen en weeg alternatieven tegen elkaar af. Het is daarnaast belangrijk dat jij en je partner hetzelfde willen en dus samen achter de verbouwing staan. Speur het internet af voor inspiratie en zorg dat je helder voor ogen hebt wat er verbouwd moet worden, waarom en vooral ook hoe.
  • Maak een overlevingsplan. Een renovatie of verbouwing gaat niet altijd als verwacht. Het kan wat langer duren en soms is het nodig om tijdelijk ergens anders te gaan wonen. Ga je de keuken verbouwen? Grote kans dat je dan op een campingpitje moet gaan koken. Houd met alle situaties rekening en maak een plan over hoe je die ongemakken op kunt vangen.
  • Organisatie is erg belangrijk. Maak een planning en houd de administratie op orde. Gebruik een systeem dat voor jou werkt en bewaar alle papier en bonnetjes. Mocht je wat nodig hebben, kun je het zonder problemen terug vinden.
  • Wijk zo min mogelijk van de planning af. Natuurlijk kunnen er afspraken uitlopen, kan er iets mis gaan met het leveren van het materiaal. Maar het mag niet zo zijn dat jij te laat komt op afspraken en het daardoor uitloopt of dat je simpelweg de materialen te laat hebt besteld. Zorg dat je overal op tijd mee bent. Dat scheelt een hoop stress.
  • Wat je eigenlijk al eerder moet doen, is de kosten in kaart proberen te brengen. Wat heb je te besteden en hoe wil je dat budget verdelen. Denk daar goed over na en houd je budget in de gaten gedurende de renovatie.
  • Doe niet alles zelf. Natuurlijk kun je best een muur schilderen of een paar planken aan de muur hangen, maar ga geen klussen doen die je eigenlijk niet liggen. Dat levert alleen maar stress en frustraties op. Weet waar je talenten liggen en laat de rest door een bouwbedrijf doen.
  • Geef de werklieden de ruimte. Ga niet als een of andere controlfreak alle werklieden controleren. Dat werkt op hun zenuwen en daar schiet je niks mee op. Het is ook heel gezellig om een praatje met ze te maken en dat mag ook, maar dan wel tijdens de koffiepauze. Want hoe meer jij met ze praat, hoe minder tijd ze overhouden voor het renoveren van je huis.

Onthoud deze tips en bereid je te allen tijde goed voor op een renovatie.

 

Ontspan en geniet

Renoveren is niet niks en het gaat gepaard met stress. Ben je getrouwd? Dan kun je het vergelijken met het plannen van je bruiloft. Probeer ervan te genieten dat je straks een hele nieuwe woonkamer, een prachtige badkamer of een spiksplinternieuwe keuken hebt. Grote kans dat er iets fout gaat, maar dit zijn vaak kleine dingetjes. Probeer je er niet over op te winden en zoek liever naar een oplossing. Houd je hoofd koel, dan kom je een stuk verder.