Verlichting in de woonwijken

Licht is belangrijk. Het zorgt ervoor dat we wat kunnen zien als het donker is, het maakt plaatsen minder eng en meer toegankelijk en het geeft een gebouw of wijk meer sfeer. Licht kan mysterieus zijn, maar ook heel spannend en verfraaiend. Met verlichting kun je een gebouw een bepaalde status aanmeten. Het kan heel imposant en indrukwekkend worden of juist heel vriendelijk en toegankelijk. Licht zorgt daarnaast ook voor veiligheid. In het licht voelt men zich veiliger. Als het dan buiten donker wordt, moet verlichting ervoor zorgen dat dit gevoel blijft. Dit geldt ook voor een woonwijk. Een verlichte woonwijk ziet er veel veiliger en aantrekkelijker uit dan een woonwijk die zich schuil houdt in het donker. Met het verlichtingsplan van Fagerhult weten jullie zeker dat jullie nooit in het donker thuis komen.

Veiligheid

Bij verlichting gaat het eigenlijk om het creƫren van duidelijkheid. Je wilt weten waar je bent, waar je staat en wat voor een omgeving het is. Goede verlichting helpt hier bij. Met licht trek je mensen aan en is er meer sociale controle. Dit helpt tegen criminaliteit. Nu is het natuurlijk niet zo dat je door de juiste straat- en woningverlichting helemaal geen inbraken meer krijgt, maar het helpt wel veel. De verlichting in een woonwijk draagt bij aan een veilig en vertrouwd gevoel. Hoe beter verlicht, hoe meer mensen er zullen gaan wonen en hoe meer leefbaarheid er is. Als je thuis komt en je auto op het oprit parkeert, is het wel zo fijn dat je op een fijne manier ontvangen wordt. Jij bent de baas over je eigen omgeving en jij kunt de verlichting bepalen. Zo zorg je ervoor dat het altijd een veilig en vertrouwd gevoel geeft als je thuis komt.

Verlichtingsplan

Laat met jullie wijk een goed verlichtingsplan opstellen of ga er mee naar de gemeente. Bij een lichtplan wordt gekeken naar wat de mogelijkheden zijn en worden de schakel- en dimmogelijkheden in kaart gebracht. Verder wordt er natuurlijk voldaan aan jullie behoeftes en wensen. Er wordt gekeken naar wat voor iedereen de meest werkbare optie is. Het licht moet aangenaam zijn en de straat meer sfeer geven. De verlichting dient uiteindelijk om de veiligheid van de wijk te waarborgen. Er moet gekeken worden naar wat de meest strategische plekken zijn om de verlichting te plaatsen. Indien gewenst, is het ook mogelijk om per huis te kijken naar de verlichting. Laat je adviseren en zorg voor goede verlichting van je straat.