Zelf je laminaat leggen? Hier wat tips!

Laminaat is een erg handig materiaal doordat je het bijna niet hoeft te onderhouden en het is niet extreem duur. Ook ziet laminaat er mooi uit en het maakt je huis erg huiselijk. Het leggen van laminaat lijkt lastig maar dat is het niet. Hier geven wij onze tips om je laminaat perfect in je huis te kunnen leggen!

 

Goede voorbereiding is het halve werk

Je moet ervoor zorgen dat je optimaal bent voorbereid op het leggen van laminaat. Zorg ervoor dat je vloer helemaal vlak is zodat je het laminaat er goed in kan leggen. Als je vloer niet helemaal vlak is moet je een egaliserende ondervloer gebruiken om het toch vlak te maken. Ook moet je vloer droog en schoon zijn. Het moet droog zijn zodat het laminaat niet kan uitzetten en ook schoon zodat de vloer helemaal vlak is zonder hobbeltjes. Ook is het belangrijk dat je vloer druk vast is. Goed gereedschap is ook belangrijk als je laminaat wil leggen. Dit is voor je eigen veiligheid en het kan het allemaal net iets sneller laten verlopen. De beste omstandigheden om laminaat te leggen is als de temperatuur tussen de 15 en 25 graden Celsius is.

 

Wat extra tips

Als je laminaat gaat kopen kun je beter te veel dan te weinig hebben. Ga uit van de volgende vuistregel: neem het aantal vierkante meter, plus 10 procent extra. Vaak komt bij het laminaat een beschrijving die aangeeft hoe je het best je laminaat kan leggen. Voor je laminaat gaat leggen moet je eerst een ondergrond op de vloer leggen, afhankelijk van welk materiaal je vloer gemaakt is.

 

Het leggen van laminaat

Nu komt de grote klus: het leggen van het laminaat. Je moet hierbij altijd in de hoek beginnen. De groef moet aan de buitenkant zitten en je gebruikt aan de muurzijde een afstandhouder zodat het niet helemaal tegen de muur aanzit. Je kan het laminaat als het ware in elkaar klikken. Doordat het laatste stukje bijna nooit precies past, moet je het stuk laminaat met de laminaat snijder precies op maat snijden. Je kan voor lange stukken die je op maat moet maken een decoupeerzaag gebruiken. Hier moet je wel nauwkeurig mee werken, anders komt het rommelig over. Je kan het laminaat nog afwerken met een mooie plint en voilĂ , je vloertje ligt!